Verhuurhypotheek: wat zijn de mogelijkheden?
Het verhuren van een koopwoning is een slimme manier om geld te verdienen en rendement te maken op uw vermogen.
In veel gevallen gaat het om een tweede woning die, na verhuizing naar een nieuwe woning, aangehouden wordt om te verhuren. Een andere, veelvoorkomende situatie is het aankopen van een nieuwe woning die direct bestemd is voor de verhuur. Echter, met een reguliere woonhypotheek is het enkel mogelijk om zelf in de woning te gaan wonen. Dit komt vanwege het huurbeding in de hypotheekakte.
Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere hypotheekverstrekkers die een verhuurhypotheek aanbieden. Dit product wordt door sommige aanbieders ook wel vastgoedhypotheek, beleggingshypotheek of buy-to-let hypotheek genoemd.
Wat is een verhuurhypotheek?
Met een Verhuurhypotheek (of huis verhuren hypotheek) kunt u een woning financieren die u wilt verhuren. Meestal is een gewone hypotheek niet geschikt voor het investeren in een woning om te verhuren, omdat verhuren vaak niet wordt toegestaan. Met een verhuurhypotheek is het toegestaan om een woning te kopen waar u zelf niet in gaat wonen.
Een verhuurhypotheek biedt dus de mogelijkheid om de woning te verhuren. Bijvoorbeeld aan uw eigen studerende kinderen die in een andere stad gaan wonen, maar ook als investering om extra inkomsten te genereren.
Inbreng eigen geld
Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u tussen de 50% en 90% van de taxatiewaarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die u kiest. Het is dus noodzakelijk om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een woning voor verhuur. Geldverstrekkers hanteren hiervoor de zogeheten Loan to Value (LTV), die in procenten wordt uitgedrukt. De LTV is het percentage waarin de leensom wordt afgezet tegen de waarde van het onderpand.
Eigen woning hypotheek omzetten naar verhuurhypotheek
Mogelijk heeft u al een hypotheek en wilt u deze omzetten naar een verhuurhypotheek. Een optie is om uw bestaande hypotheek om te zetten zodra u een nieuw huis koopt en uw huidige woning wilt behouden voor de verhuur.
Het is zeker raadzaam om dit te doen, want het verhuren zonder toestemming neemt een groot risico met zich mee. De geldverstrekker kan in zo’n geval bijvoorbeeld de gehele hypotheek opeisen of de woning vanwege het recht op parate executie zonder tussenkomst van de rechter verkopen en alle kosten hiervan verhalen.
Overwaarde eigen woning gebruiken
Bezit u al een eigen woning en is deze momenteel meer waard dan de hypotheek die er op rust? Of is de woning inmiddels hypotheekvrij? Dan is het soms mogelijk om de hypotheek te verhogen tot maximaal de huidige marktwaarde van de woning. Het bedrag wat u op deze manier leent, kunt u gebruiken om een nieuwe woning aan te kopen, die u vervolgens kunt gaan verhuren. Het is mogelijk om de aankoop te combineren met een verhuurhypotheek, waar een eigen inleg noodzakelijk is. Mocht u genoeg vermogen hebben als spaargeld, dan kunt u de aankoop van vastgoed ook later ‘verhypotheken’ of anders gezegd herfinancieren. Op deze manier kunt u uw portefeuille verder versterken en kansen en risico’s goed spreiden.
Ontdek of verhuren rendabel is voor u
Wilt u een woning kopen om te verhuren en bent u benieuwd wat dit u oplevert? Onze verhuurspecialist adviseert u graag over alle zaken die bij het verhuren komen kijken. Van type verhuurhypotheek tot huurprijsbepaling en meer.
Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Veelgestelde vragen
Wat is een verhuurhypotheek?
Een verhuurhypotheek is een speciale hypotheek waarmee u een woning kunt kopen om te verhuren. Dit is ook direct het grote verschil met een gewone hypotheek, waarbij (permanente) verhuur van uw woning niet is toegestaan. Een Verhuurhypotheek is wel duurder dan een reguliere hypothecaire lening. Dit komt omdat de woning deels is gefinancierd met een Verhuurhypotheek en dus rendement uit de woning haalt. Geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1%.
Hoeveel eigen geld voor een Verhuurhypotheek
Met een Verhuurhypotheek kunt u tussen de 50% en 90% van de taxatiewaarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die u kiest. Het is dus noodzakelijk om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een woning voor verhuur. Geldverstrekkers hanteren hiervoor de zogeheten Loan to Value (LTV), die in procenten wordt uitgedrukt.Â
Hoeveel lenen Verhuurhypotheek
Wilt u weten hoeveel u kunt lenen met een Verhuurhypotheek? Met een Verhuurhypotheek kunt u 50% tot maximaal 90% van de waarde van de te verhuren woning lenen. Dit is afhankelijk van de geldverstrekker die u kiest.
Hoeveel overdrachtsbelasting betaal ik?
Voor een woning die u gaat verhuren betaalt u 8% overdrachtsbelasting.Â