De wet- en regelgeving met betrekking tot de verhuur van onroerend goed is niet eenvoudig. Er is veelal sprake van dwingendrechtelijke bepalingen, waar de verhuurder niet ten nadele van de huurder mag afwijken.
Als basis voor onze huurovereenkomst hanteren we zogenaamde ROZ-modellen. De ROZ-modellen zijn opgesteld vanuit het perspectief van de verhuurder. Hierbij wordt evenwel rekening gehouden met de belangen van de huurder(s), zodat er bij de onderhandelingen voor zowel huurder als verhuurder een acceptabel startpunt ontstaat. De ROZ-modellen bevatten uitgangspunten waar wij voor uw specifieke situatie invulling aan geven.
Een dergelijk huurcontract is dus zeker niet ‘kant-en-klaar’. De bijzondere bepalingen zijn aangevuld met items die we door onze jarenlange ervaring hebben opgedaan.
Altijd een up-to-date huurovereenkomst
Tijden veranderen en jurisprudentie dat wet- en regelgeving rondom verhuur veranderd. Uiteraard willen wij voorkomen dat uw huurcontract niet meer klopt of onvolledig is.
We investeren daarom bewust in het jaarlijks up-to-date houden van de huurovereenkomsten. Door deze ervaring kunnen anticiperen op de laatste trends.
Voor ieder type verhuur een geschikt contract
Een huurder met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, bepaalde tijd of volgens de leegstandswet. Welke vorm sluit het beste aan bij de soort verhuur die uw wenst? Het helder beschrijven van afspraken zijn de basis van het voorkomen van onduidelijkheden.
Huurovereenkomst voor onbepaalde tijd
Een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd betekent dat partijen er nadrukkelijk voor kiezen om een langdurige huurperiode aan te gaan. De huurovereenkomst die voor onbepaalde tijd wordt aangegaan, kan door beide partijen op ieder gewenst moment worden opgezegd. De huurder geniet van meet af aan huurbescherming.
Onbepaalde tijd met een minimum duur van twaalf (12) maanden
- partijen kiezen, mede met het oog op de investeringen die zij in het kader van deze huurovereenkomst doen, nadrukkelijk niet voor de mogelijkheid van een kortdurende huurovereenkomst, maar voor een langdurige(re) en bestendige(re) huurrelatie welke minimaal twaalf (12) maanden zal duren;
- partijen kiezen nadrukkelijk om geen gebruik te maken van het huurregime van twee (2) jaar (zelfstandige woonruimte) of vijf (5) jaar (onzelfstandige woonruimte) of korter ex artikel 7:271 lid 1 Burgerlijk Wetboek;
- deze huurovereenkomst kan gedurende de minimumtermijn van twaalf (12) maanden niet tussentijds door partijen worden opgezegd omdat deze huurovereenkomst niet valt onder het huurregime van twee (2) jaar (zelfstandige woonruimte) of vijf (5) jaar (onzelfstandige woonruimte) of korter ex artikel 7:271 lid 1 Burgerlijk Wetboek;
- aan huurder komt huurbescherming toe vanaf aanvang huurovereenkomst.
Bepaalde tijd voor maximaal 2 jaar (zelfstandig) / 5 jaar (onzelfstandig) of korter
- partijen kiezen voor de mogelijkheid van een kortdurende huurovereenkomst [met een looptijd van twee (2) jaar of korter ex artikel 7:271 lid 1 Burgerlijk Wetboek aangezien sprake is van zelfstandige woonruimte/met een looptijd van vijf (5) jaar of korter ex artikel 7:271 lid 1 Burgerlijk Wetboek aangezien sprake is van onzelfstandige woonruimte*];
- indien de huurovereenkomst na afloop van de bepaalde tijd wordt voortgezet, komt huurder huurbescherming toe;
Bepaalde tijd langer dan 2 jaar (zelfstandig) / 5 jaar (onzelfstandig)
- partijen kiezen nadrukkelijk niet voor de mogelijkheid van een kortdurende huurovereenkomst maar voor een langdurige(re) en bestendige(re) huurrelatie welke langer dan twee (2) jaar (zelfstandige woonruimte) of vijf (5) jaar (onzelfstandige woonruimte) zal duren;
- deze huurovereenkomst kan gedurende de in artikel 3.1 genoemde termijn niet tussentijds door partijen worden opgezegd;
- aan huurder komt huurbescherming toe vanaf aanvang huurovereenkomst.
Wat is het verschil tussen huurovereenkomst bepaalde en onbepaalde tijd?
Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd kan in principe niet tussentijds worden opgezegd. Dit betekent dat zowel huurder als verhuurder de overeengekomen termijn moeten uitdienen. Wanneer het de bedoeling is van verhuurder om een huurder voor een minimale tijd aan zich te binden, is het raadzaam om een huurovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan.
Is het juist de bedoeling van verhuurder om de huurovereenkomst op ieder moment te kunnen opzeggen, dan dient te worden gekozen voor een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Daarbij geldt weer dat verhuurder is gebonden aan de wettelijke opzeggingsgronden.
Leegstandswet
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om woonruimte te verhuren op grond van de Leegstandswet. Indien verhuurder voldoet aan bepaalde voorwaarden kan hij bij de gemeente een vergunning aanvragen om te mogen verhuren krachtens de Leegstandswet, waarbij de huurbescherming kan worden uitgesloten. Deze regelgeving is in het leven geroepen om woningeigenaren met dubbele woonlasten tegemoet te komen. Lees hier meer over de leegstandswet.
Onze partners in juridische ondersteuning
Wet- en regelgeving omtrent verhuur vraagt om de juiste kennis. Daarom hebben wij onze handen ineen geslagen met gerenomeerde kantoren met specialistie in verhuur.
Schakel de hulp in van een professional
Zoals u ziet komt er bij verhuren best wat kijken als het gaat om wet- en regelgeving. Wilt u liever uw huis verhuren zonder zorgen? Ervaar dan het gemak van onze verhuurservice. Onze verhuurspecialist regelt voor u alle zaken tot in detail en staat u bij gedurende het hele verhuurproces.
Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.