Hopmans Makelaardij

Hopmans Makelaardij

Hopmans FlexStay

Hopmans FlexStay

Hopmans Wonen

Hopmans Wonen

Hopmans Vastgoedmanagement

Hopmans Vastgoedmanagement

Asbest Sanering

Kabinet opent fonds voor asbestsanering

Sinds 2020 is er een fonds waar huiseigenaren geld kunnen lenen om asbest van hun daken te laten verwijderen. Het fonds voor de verwijdering van asbest loopt door tot 2028. Op deze manier wil staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur huiseigenaren stimuleren om op korte termijn in actie te komen tegen het asbest wat zich in daken en gevels bevind.

Afgelopen zomer weigerde de eerste kamer een verbod op daken met asbest. Het plan zou huiseigenaren in eerste instantie veel werk bezorgen en het vervangen van de daken met asbest draagt te hoge kosten met zich mee, vond de eerste kamer. Het voorstel voor een verbod leidde ook tot protest van huiseigenaren.

‘Niet verplichten maar verleiden’

Nu wil de staatssecretaris Van Veldhoven met het fonds eigenaren helpen hun daken die asbest bevatten te vervangen. ‘’We verplichten ze niet, wel willen we de huiseigenaren verleiden met het vervangen van daken waarin zich asbest begeef’’, zegt Van Veldhoven. Hoe ouder een dak is hoe meer asbest het loslaat, wat natuurlijk hartstikke slecht is voor de gezondheid. Elk jaar dat asbestdaken blijven liggen, kunnen er meer asbest deeltjes in de omgeving van mensen komen. Hierdoor wordt het elk jaar een stuk gevaarlijker.

De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen reageert welgezind op de komst van het fonds voor asbestsanering. De groep wilt wel graag dat gemeenten een leidinggevende rol op zich nemen voor de aanpak van asbest. De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen is opgezet om de belangen te behartigen van de eigenaren van woningen waarin asbest in de dakbedekking verwerkt zit. Bijvoorbeeld golfplaat of leien. Vooral met de huidige rentestand “begint het voor heel veel mensen mogelijk te worden om hun asbestdaken te vervangen”, zegt voorzitter Rob Ekkers

Om asbest verder te verdrijven gaan verzekeraars asbestdaken in de toekomst uitsluiten. “En met een onverzekerd asbestdak kun je geen hypotheek krijgen”, zegt Van Veldhoven.

Gevels én daken met asbest beide meefinancieren

Het meefinancieren van het saneren van asbestgevels zal ook via het fonds mogelijk worden gemaakt. Volgens de initiatiefnemers is het logisch dat wanneer een woning zowel asbest bevat in het dak als in de gevel, in zijn geheel onder handen genomen moet worden. In het ondernemingsplan voor het landelijke fonds zal deze optie meegenomen worden. Dit ondernemingsplan wordt zo snel mogelijk opgesteld.

De afgelopen drie jaar is er ruim 33 miljoen vierkante meter aan asbestdaken gesaneerd. Dit was mogelijk gemaakt door een inmiddels afgelopen subsidieregeling. (75 miljoen euro, maximaal €25.000 per adres)

Asbest kan ernstige longziekten veroorzaken. Elk jaar overlijden zo’n duizend mensen aan de gevolgen van het inademen van asbest. Asbest is inmiddels al meer dan 25 jaar verboden. Het wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten, maar werd vroeger veel gebruikt als onder meer bouwmateriaal, veelal in daken werd asbest gebruikt.

Hopelijk hebben wij u voldoende geïnformeerd over de recente ontwikkelingen omtrent asbestsanering. Heeft u zelf al stappen genomen tegen het verwijderen van asbest? Dan bent u op de goede weg om uw leefomgeving een stuk veiliger te maken!

Bent u zich nog aan het oriënteren om asbest te verwijderen? Meld het bij uw betreffende gemeente of via het Omgevingsloket. 

Heeft u nog andere vraagstukken waarmee wij u van dienst kunnen zijn? Neem dan contact op via info@hopmanswonen.nl of bel naar 0164 85 71 51. Een medewerker zal u tijdens kantooruren te woord staan en altijd van persoonlijk en kundig advies voorzien. 

Bron: NOS.NL

Wij staan voor u klaar

Meer weten over huren of verhuren?

Heeft u interesse in huren of het verhuren van een woning? Ons team staat klaar om u te helpen met eventuele vragen. Bel ons direct, of dien een terugbel verzoek in.

Bel ons direct

Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur

0164 85 71 51

Wordt u liever gebeld?

Plan een terugbelverzoek

Scroll naar boven