Woning verhuren stappen.
Bent u van plan om uw woning te verhuren of een woning aan te kopen voor verhuur als investering?
Dan is een goede voorbereiding essentieel. De huurwetgeving is uitgebreid en gecompliceerd. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden, maar ook zeker de beperkingen, rechten en plichten, als verhuurder.
Hieronder vindt u een stappenplan voor het succesvol verhuren van uw woning.
Stap 1: Mag ik mijn woning verhuren?
Wanneer u uw eigen woning wilt verhuren, heeft u mogelijk van een aantal partijen toestemming nodig. Heeft u bijvoorbeeld een hypotheek op uw woning, dan moet u toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Daarnaast heeft u ook te maken met regels die zijn opgesteld door de Vereniging van Eigenaars (VvE) en door de gemeente. Van wie u toestemming nodig heeft is afhankelijk van uw situatie.
- Toestemming van hypotheekverstrekkers
- De Vereniging van Eigenaars (VvE)
- De gemeente
Benieuwd of u uw huidige woning mag verhuren? We hebben een artikel geschreven over het verhuren van een huidige koopwoning.
Tip: Onze verhuurspecialist bekijkt graag samen met u de mogelijkheden. Plan een vrijblijvend adviesgesprek om erachter te komen of uw woning geschikt is voor verhuren.
Stap 2: De huurprijs bepalen
Een heel belangrijk aspect is het bepalen van de juiste huurprijs. De makelaar is als geen ander op de hoogte van de markt en kan dan ook een reële maximale huurprijs vaststellen.
Voor het berekenen van een juiste en marktconforme huurprijs wordt in Nederland onderscheid gemaakt tussen sociale huur en vrije sector huur. De grens tussen deze twee categorieën wordt bepaald op basis van een vastgesteld puntensysteem. Die grens noemen we de huurliberalisatiegrens.
De volgende factoren zijn van invloed op de huurprijs berekening:
- Type woning
- Locatie
- WOZ-waarde
- Onderhoudstoestand
- Oppervlakte, aantal kamers en aantal slaapkamers
- Voorzieningen
- Schaarste op de markt
- Wat is de huurprijs van vergelijkbare woningen?
- Energielabel
Sociale huurwoning
Indien uw te verhuren woning 141 punten of minder oplevert, valt de woning onder de sociale verhuur en zal de maximale kale huurprijs niet hoger zijn dan €752,33 per maand. Hoe hoog het huurbedrag daadwerkelijk is, wordt op basis van het toegekende puntenaantal bepaald.
Vrije sector huurwoning
Heeft uw te verhuren woning 142 punten of meer, dan kan de woonruimte in de vrije sector verhuurd worden. De maximale huurprijs mag dan boven de grens van €752,33 per maand liggen. Als particuliere vastgoedbelegger in de vrije sector kunt u dus zelf de maximale huurprijs berekenen en bepalen.
Onze verhuurspecialist heeft veel kennis van de markt en helpt u met het bepalen van een goede huurprijs. Laat vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen voor het best haalbare rendement. Een hoge huurprijs leidt vaak niet tot het hoogste rendement!.
Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen
Stap 3: Energielabel aanvragen
Als u een volledige woning wilt verhuren, bent u verplicht om een energielabel te geven aan de nieuwe huurder. Als de woning geen geldig energielabel heeft, kunt u als verhuurder een boete krijgen.
Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens (sociale huur) wordt het energielabel gebruikt voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel.
Voor het krijgen van energielabel schakelt de verhuurder een erkende energieadviseur in. Een energieadviseur komt langs, neemt kenmerken op van de woning en berekent het energielabel. Lees meer over energielabels.
Tip: Heeft u nog geen energielabel voor uw woning? Wij helpen u met het aanvragen.
Stap 4: De woning online
Zijn alle voorbereidingen getroffen en is de huurprijs bepaald? Dan kan uw woning de markt op. Met een uitgebreid promotiepakket is uw woning vaak razendsnel verhuurd. De verkoopmakelaar neemt u mee in de stappen die worden gezet om het huis te promoten. Daarnaast kijken we natuurlijk goed naar het type huurder die past bij uw woning. Zo wordt uw huis bijvoorbeeld op onze eigen websites geplaatst en natuurlijk op populaire platforms, zoals Pararius.nl, Funda.nl en Huurwoningen.nl. Ook zetten we ons bereik op sociale media in en mailen we potentiële huurders uit ons klantenbestand die passen in uw huurderprofiel.
Stap 5: Bezichtigingen
Is er interesse in uw huis? En voldoet de potentiële huurder aan de eisen die u stelt? Dan nodigen we geïnteresseerde kandidaten uit om genodigd de woning te bezichtigen.Â
De bezichtiging biedt uw makelaar een goede gelegenheid om te achterhalen waarom de kandidaat-huurder geïnteresseerd is in uw woning. En waar aanvullende vragen liggen. De makelaar brengt na de bezichtiging altijd verslag aan u uit over het resultaat.
Stap 6: Kies een goede huurder
U mag als verhuurder zelf kiezen aan wie u verhuurt. Maar hoe maakt u de juiste keuze voor een betrouwbare huurder? Een aantal zaken zijn van belang. Heeft de potentiële huurder bijvoorbeeld voldoende inkomen om de maandelijkse huur te kunnen dragen? Is er in het verleden een betalingsachterstand geweest? Zijn er eerder meldingen geweest omtrent overlast?
Screenen huurders
Zoals u ziet zijn er best een paar vragen die moeten worden beantwoord om de juiste huurder te kiezen. Als verhuurspecialist zorgt Hopmans Wonen voor een uitgebreide screening van kandidaten. Op deze manier weet u zeker dat er een goede huurder in uw huis verblijft.
Zelfs na screening kan het voorkomen dat een huurder niet betaalt. Wilt u 100% zekerheid? Profiteer dan van onze huurgarantie. Daarmee ontvangt u gegarandeerd iedere maand huur. Lees meer over onze huurgarantie.
Stap 7: Huurcontract opstellen
Voor een prettige en probleemloze verhuur van een verhuurwoning vormt een goede huurovereenkomst een essentiële basis. Zowel voor de verhuurder als voor de huurder is het belangrijk dat afspraken goed en helder vastgelegd zijn.
Behalve de huurprijs en huurtermijn dienen vooral ook rechten en plichten van huurder en verhuurder opgenomen te worden. Want voor beide partijen geldt dat een huurcontract zekerheid en houvast biedt, waarmee woningverhuur zorgeloos (ver)huren wordt.
Onze verhuurspecialist helpt u met het opstellen van een goed huurcontract. Hierin zetten we uiteen aan welke eisen u als verhuurder moet voldoen. Maar ook wat u van een huurder mag vragen en wat de wederzijdse verantwoordelijkheden, rechten en plichten zijn. Alles zodat u samen met de huurder een huurovereenkomst kunt opstellen waarmee u een langdurige en prettige samenwerking tegemoet gaat.Â
Er komt veel kijken bij wet- en regelgeving. Zeker weten dat uw huurcontract goed in orde is? Laat Hopmans Wonen een huurovereenkomst voor u opstellen.
Stap 8: Helder inspectierapport
Voordat de huurder in de woning trekt, is het van belang om de status van de woning goed vast te leggen. We noemen dit inspectierapport een Proces-verbaal van oplevering. In dit inspectierapport staat een gedetailleerde beschrijving van de toestand waarin de woning zich bevindt bij aanvang van de huurperiode. Naast tekstuele beschrijving zijn foto’s essentieel als bewijsstuk.
Het is verplicht om dit inspectierapport op te stellen bij de aanvang van de huurperiode. Het ideale moment is als de woning nog leegstaat. Is dit niet meer het geval, zorg er dan voor dat de beschrijving wordt opgemaakt in de eerste maand. Het is daarnaast belangrijk dat beide partijen aanwezig zijn bij het doorlopen van de woning. Aan het einde van de tour moet dan ook door zowel verhuurder als de toekomstige huurder goedkeuring worden gegeven door middel van een handtekening.Â
Bij Hopmans Wonen hanteren we een complete inspectie-checklist met 180 aandachtspunten. Van slaapkamer tot keuken en toilet, niets wordt over het hoofd gezien.
Stap 9: Sleuteloverdracht en registratie
Na tekening van de overeenkomst vindt de sleuteloverdracht plaats. De huurder wordt door de makelaar uitgebreid geïnformeerd over rechten en plichten. Zo komen de huurder en u als verhuurder niet voor verrassingen te staan.
Wanneer een nieuwe woninghuurovereenkomst wordt afgesloten, is de verhuurder wettelijk verplicht om dit contract – samen met de plaatsbeschrijving (inspectierapport) – te registreren.
Door het registreren krijgt een huurcontract een zogenaamde ‘vaste datum’, dit heeft tot gevolg dat de overeenkomst tegenstelbaar wordt aan derden. Tegenstelbaarheid betekent dat het contract niet alleen geldt tussen de partijen, maar dat het eveneens bindend is ten opzichte van derden – bijvoorbeeld de koper van de verhuurde woning indien niet uw eigen woning -, die dit dus ook moeten respecteren.
Ook voor de verhuurder zijn er voordelen verbonden aan de registratie van de huurovereenkomst. Wordt de huurwoning deels voor beroepsdoeleinden en deels voor bewoning gebruikt, dan zal de fiscus ieder deel afzonderlijk belasten. Vindt er daarentegen geen registratie plaats, dan zijn de volledige nettohuurinkomsten belastbaar.
Liever verhuren met gemak?
Zoals u ziet komt er bij verhuren best wat kijken. Wilt u liever uw huis verhuren zonder zorgen? Ervaar dan het gemak van onze verhuurservice. Onze verhuurspecialist regelt voor u alle zaken tot in detail en staat u bij gedurende het hele verhuurproces.
Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.