Het afgelopen halfjaar is er voor maar liefst 3,5 miljard euro in woningen geïnvesteerd. Nog nooit was het investeringsbedrag in huurwoningen zo hoog als de eerste zes maanden van 2018. Er wordt voor komend jaar verwacht dat alle records op de woningbeleggingsmarkt verbroken gaan worden met een totaalvolume van 6,5 tot 7 miljard euro. Een groot gedeelte daarvan werd geïnvesteerd in nieuwbouw of transformaties (40%). Beleggers zijn in toenemende mate geïnteresseerd in verbreding van de woningportefeuille en kijken daarom ook steeds meer naar zorg- en studentenwoningen.
Sterkste eerste halfjaar ooit op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt.
Na de goede start van afgelopen halfjaar ziet het er naar uit dat het recordbedrag van ruim 5 miljard aan woningbeleggingen in 2017 niet lang stand zal houden. Niet alleen buitenlandse partijen doen grote transacties in woningen, de markt wordt gekenmerkt door een grote Nederlandse belangstelling voor residentieel vastgoed. Circa 75% van het volume werd door Nederlandse kopers bepaald, waarin woningbelegger Vesteda een belangrijk aandeel heeft. Met een transactie waar 1,5 miljard euro mee gemoeid is, nam verkoper NN direct een aandeel van 1 miljard in de portefeuille van de nieuwe eigenaar. De resterende “stenendeal” van 500 miljoen euro is nog steeds de grootste in cijfers, maar het volume werd verder mede vormgegeven door nog vijf transacties die de 100 miljoen euro overstijgen. Door deze liquiditeit in de markt, samen met het aantal transacties dat nog verwacht wordt dit jaar, maakt dat Capital Value 2018 als nieuw recordjaar wordt verwacht.
Bouwproductie nog steeds beperkt, aantal bouwvergunningen gedaald.
Zowel op de beleggersmarkt als de particuliere koopmarkt is te merken dat de bouwproductie sterk achterblijft bij de vraag naar nieuwbouwwoningen. Ondanks dat bouwend Nederland in haar woonagenda een bouwproductie van 75.000 nieuwbouwwoningen aankondigde, ligt het aantal verstrekte vergunningen volgens het CBS in het eerste kwartaal slechts op 15.000. Dit is een daling van 5,5% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar en zelfs een daling van 8,6% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2017. Als het in dit tempo doorgaat dan zal de doelstelling niet worden gehaald en worden er maar circa 60.000 – 65.000 vergunningen verstrekt. Deze daling wordt mogelijk veroorzaakt doordat gemeenten de benodigde RO-procedures en aanvragen simpelweg niet sneller kunnen afhandelen.
Marijn Snijders, directeur Capital Value: “Door het tegenvallende aantal verleende bouwvergunningen zal de druk op de bestaande voorraad nog verder toenemen en zal er voorlopig geen einde komen aan de stijging van koop- en huurprijzen op de woningmarkt”. “Er is nog nooit zoveel kapitaal beschikbaar geweest voor investeringen in huurwoningen, wat kansen biedt om tekorten terug te dringen. Samenwerking tussen marktpartijen, woningcorporaties en lokale overheden is essentieel om de bouwproductie toe te laten nemen”.
Bron: https://www.capitalvalue.nl